Terve loom ja tervislik toit

Konverents "Terve loom ja tervislik toit 2023" 

1.-2. märts 2023
Juhul kui allpool puudub konverentsil esinenud isiku ettekanne, siis palume pöörduda otse esineja poole. 
Avaldatud materjalide autoriõigused kuuluvad nende autoritele.

 Konverentsi kogumik

TERVISLIK TOIT
1. MÄRTS

09.00-10.00 Registreerimine, tervituskohv
10.00-10.10 Avasõnad, tervitus Eesti Maaülikooli rektorilt
10.10-10.40 Waste2Taste: tööstuse kõrvalsaaduste väärtustav taaskasutus kõrgema lisandväärtusega toodeteks - Petras Rimantas Venskutonis (Kaunase Tehnikaülikool, Leedu)
10.40-11.25 EMÜ toiduhügieeni ja –ohutuse valdkonna teadustöö ning koostöövõimalused ettevõtetega - Mati Roasto (EMÜ)
11.25-12.00 Piimatootmise kõrvalsaaduste väärindamisest - Ivi Jõudu (EMÜ)
13.00-13.20 Aiandustootmises tekkivate mahlapressjääkide kasutamine liha- ja kalatoodete väärindamisel - Reelika Rätsep (EMÜ)
13.20-13.40 Pihlaka pressjäägi kasutamine lihapallides - Viive Sarv (EMÜ)
13.40-14.00 Toore liha säilitamisel tekkivate protsesside hindamine - Alar Sünter (EMÜ)
14.00-14.20 Uuenduslikud kaerajoogi tehnoloogiad ja nende panus tervislike toiduainete tootmisesse - Monica Nabil Gayed Ibrahim (EMÜ)
14.20-14.40 Patogeenidega saastumise algpõhjuste analüüs - Mihkel Mäesaar (EMÜ)
15.10-15.40 Taimedes sisalduvate mürkainete kandumine inimeseni loomsete toitude kaudu - Tõnu Püssa (EMÜ)
15.40-16.10 BIOCOAT – juustu säileaja pikendamine– Liis Lutter (BioCC OÜ)
16.10-16.40 Liivimaa Lihaveise koostöökogemustest Eesti Maaülikooli teadlastega innovatsiooniklastri projektides – Airi Külvet (Liivimaa Lihaveis MTÜ)

 

TERVE LOOM
2. märts

10.00-10.30 Somaatiliste rakkude eristamine – uus võimalus Eesti piimakarjakasvatajatele - Kaivo Ilves (EMÜ)
10.30-11.00 Üldine põletikuvastus vastsündinud mäletsejatel – kohanemine emakavälise keskkonnaga? - Marina Loch (EMÜ)
11.00-11.30 Erinevate söödalisandite mõju piimalehma söömusele, toodangule ja ainevahetusele üleminekuperioodil - Priit Karis (EMÜ)
11.30-12.00 Ameerika haudmemädaniku esinemine Eesti mesilaste tarulangetises - Sigmar Naudi (EMÜ)
13.10-13.30 Nutika tehnoloogia kasutamine loomade heaolu parandamiseks - Clive Phillips (Curtin University, Austraalia). Slaidid eesti keeles
13.30-13.50 Lisandväärtuse andmine kohalike tõugude piimale - Liis Lutter (BioCC OÜ)
13.50-14.10 Kärbsevaklade söötmise mõju kesikute juurdekasvule - Varpo Vare (EMÜ)
14.40-15.00 Nahaaluse temperatuuri mõõtva mikrokiibist - Tarmo Niine (EMÜ)
15.00-15.20 Astelpaju kõrvalsaadused söödalisandina loomakasvatuses - Marko Kass (EMÜ)

POSTERETTEKANDED

TERVE LOOM

TERVISLIK TOIT


 

19.-20. märts 2025, Eesti Maaülikool, Tartu

Konverents "Terve loom ja tervislik toit" on Eesti Maaülikooli iga-aastane teaduskonverents, mis keskendub loomade tervisele, toiduteadusele ning innovatsioonile kestlikus toidutootmises. Konverents toob kokku teadlased, ettevõtjad, ametnikud ja huvilised, et arutada uusimaid teadusuuringuid ning nende rakendusi.

Registreerimine: Lisainfo ja registreerimisvorm lisatakse peagi siia.

Kontakt: Eesti Maaülikool, Veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituut
E-post: info@emu.ee

 

"Tervislik toit" – 19. märts 2025, EMÜ aula (Kreutzwaldi 1, Tartu)

Teema: "Teadustaristu TOIT roll – võimalused kestlikus Eestis ja maailmas"

Ajakava:

9.30 Kogunemine ja kohv/tee
10.00 Tervitussõnad – Ülle Jaakma, EMÜ rektor
10.10 Haridus- ja teadusministeeriumi teaduse asekantsler
10.30 Toonika Rinken (EMÜ): Teadustaristust TOIT
10.50 Helena Andreson, Hedi Kaldmäe (EMÜ): Innovatiivsed lahendused toidutööstuse jääkide ja kõrvalsaaduste väärindamiseks
11.10 Reet Mändar, Ago Rinken, Koit Herodes (TÜ): Mikroobidest molekulideni
11.30 Rando Tuvikene (TLÜ): Hüdrokolloidid toidumaatriksites: sünergilised interaktsioonid ja funktsionaalsus
11.50 Signe Adamberg (TTÜ): Kiudainete metabolismi uurimine soolekooslustes in vitro
12.10–13.10 Lõuna
13.10 Sirli Rosenvald (TFTAK): Fermentatsiooni roll toidulaua rikastamisel uudsete valguallikatega
13.30 Merle Rätsep (BioCC): Muutuva maailma mõjud toidutootmise keskkonna mikrobiootale
13.50 Kristiina Laanemets (METK): Tooraine valiku tähtsus toidutootmises
14.10 Angela Vaasa (Metrosert): Laborisaavutuste muutmine tööstuslikuks toiduinnovatsiooniks
14.30 Sirutuspaus
14.45 TAI esindaja: Riiklik toiduuuring
15.00 Paneeldiskussioon – modereerib Marko Piirsoo (ETAG strateegiaosakonna juhataja)
Aruteluteemad:

  1. TA tegevus Eesti toidutööstuse jaoks

  2. Toidujulgeolek

  3. Toiduteaduse interdistsiplinaarsus
    Osalejad: Tõnis Tänav (Regionaal- ja põllumajandusministeeriumi innovatsiooni asekantsler), Lilli Gross (Kaitseministeeriumi KV tervishoiuteenuse kvaliteedijuht), Kristel Vene (Raw Edge OÜ), Hannes Mootse (Estover), TAI esindaja Eha Nurk (kinnitatakse), Toonika Rinken (EMÜ, ttTOIT juht).

16.00 Konverentsipäeva lõpp


"Terve loom" – 20. märts 2025, EMÜ aula (Kreutzwaldi 1, Tartu)

Teema: ""

Konverentsil osalemine

Konverents on suunatud teadlastele, ettevõtjatele, üliõpilastele ja kõigile huvilistele, kes soovivad saada ülevaadet viimastest teadusuuringutest ja innovatsioonidest loomade tervise ning toiduteaduse valdkonnas.